Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

08-Coordinadora AMPAS/Comissió Ensenyament St Cuga

 • “La llibertat i els límits en l’educació dels nostres infants”

  Felip Sandiumenge ens ha facilitat les notes que va prendre durant la xerrada de la Carme Tió  a la Casa de Cultura, el 14 de març, en el marc de l'escola de mares i pares. Carme Tió es psicòloga, assessora a centres educatius i ha ecsrit diversos llibres de psicologia i pedagogia.

   

  “La xerrada estava adreçada a pares i mares de nens entre 0 i 3 anys, però també va ser un bon repàs de conceptes per als pares de nens i nenes més grans. La Carme Tió va llançar alguns missatges molt generals que després comentava amb situacions reals viscudes per ella mateixa. Només vaig anotar coses molt concretes d’interès per a mi mateix, acompanyades de comentaris o interpretacions pròpies, però per si són d’interès per a algú, aquí van:
  Els pares actualment tenen una posició menys sòlida davant els seus fills a causa del replantejament constant que la societat i ells mateixos fan dels principis i normes que fa poc eren inqüestionables. Els pares estem debatent, jo vaig entendre que sovint en excés, cada decisió. Aquest escenari pot afavorir l’excés d’autoritat.
  L’excés d’autoritat sovint entorpeix la transmissió d’estima cap als fills, la transmissió del nostre interès per la seva persona, en contrast amb les manifestacions constants d’interès per la seva conducta.
  És essencial trobar respostes positives a les provocacions (entenent que aquest tipus de resposta anul·la la provocació).
  La Carme Tió va insistir molt en els aspectes negatius de la sobre-protecció, i És interessant veure la cadena de conseqüències que se’n deriven: dependència i intolerància associada al costum de trobar-se els problemes resolts, i baixa autoestima com a resultat de la manca de superació personal.
  Un punt que em va cridar l’atenció és l’estreta correlació entre l’autoestima i la capacitat d’aprenentatge, ja que és un requisit essencial per fer front individualment a la solució de problemes. L’autoestima permet la vivència positiva de l’esforç.
  També va ser interessant el plantejament de les conseqüències dels processos d’autoafirmació com a balanç entre diferents efectes:
  1) la negació de tot (negatiu com a conseqüència del conflicte emocional que comporta l’oposició a tot) i
  2) l’assumpció de responsabilitats que implica diferenciar-se.
  L’autonomia s’ha de cultivar com a eina d’aprenentatge, ja que aporta la vivència en primera persona de les conseqüències de les pròpies accions, i això contribueix directament a l’elaboració del propi criteri.
  I lligant amb això, un altre apunt interessant: premis i càstigs distreuen el nen de les sensacions que es deriven de les conseqüències del seu bon o mal fer.
  Va insistir molt en la necessitat d’empatia, de posar-se al lloc dels fills i valorar degudament l’esforç que els suposa cada pas, i alhora en el fet que cal ajudar el mínim necessari perquè se’n surtin fent allò que ja estan capacitats per fer. Sovint anul·lem la capacitat dels nostres fills en nom de la manca de temps i la necessitat d’anar sempre corrent. Cal proporcionar temps als nostres fills.
  Per il·lustrar cóm de determinant pot ser l’actitud de pares i mares i mestres, un exemple d’un un experiment realitzat per científics nordamericans: un equip de (suposo) psicòlegs va avaluar el coeficient d’intel·ligència dels alumnes d’una escola, i van passar els resultats invertits als mestres: els “normals” els van qualificar de molt intel·ligents i a la inversa. El canvi, no premeditat, que aquesta informació va causar en l’actitud dels mestres va fer capgirar els nivells de resultats a les proves d’avaluació!! – si un nen tan intel·ligent no ho entén ha de ser perquè jo m’explico malament: tornem-hi-. Per contra, aquell que no m’entén en el grup dels “normals” és que no té solució: ho deixo estar.
  Bé , aquí s’acaben les meves notes ...  Segurament més pares d’aquest fòrum hi van anar.

   

 • Informe PISA: cóm ens ho farem, papes?

  El passat 26 de gener, una colla de mares i pares de Sant Cugat, no crec que superéssim les 70 persones, vam poder assistir a una xerrada informativa sobre els continguts i el significat de l’informe PISA, impartida per Neus Sanmartí a la Casa de la Cultura. Aquesta xerrada constituïa la primera del programa de l’Escola de Pares, organitzat i impulsat per mares i pares i directors dels centres educatius, a través de la Coordinadora d’AMPAs de Sant Cugat i la Comissió d’Ensenyament Públic, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat. L’informe PISA, una mena de veu superior i d’origen llunyà, ens anunciava no fa gaire, sense contemplacions, que en el marc internacional, el nivell global de la preparació dels nostres alumnes (a Espanya i a Catalunya) és comparativament molt baix. Que som els últims de la classe.
  Davant una afirmació com aquesta, el primer que un fa es mirar quins són els criteris que l’han situat a la cua. Per a mi, va ser una sorpresa aprendre que el programa PISA no pertany a cap organització educativa, sinó que té l’interès posat en l’economia i que s’ocupa d’avaluar el nivell de preparació dels nostres estudiants per afrontar les exigències de l’economia actual. Sorpresa positiva pel que fa a l’objectivitat de l’estudi, ja que no depèn dels currículums educatius, variables en el temps (a casa nostra amb una freqüència campiona) i en l’espai. Un punt, aquest, summament interessant, perquè algú pertanyent a l’àmbit receptor dels nostres estudiants com a futurs professionals, ens està dient si els veu capaços de menjar-se alguna rosca, o no.
  Agradable sorpresa també aprendre que aquest programa entén l’economia com a activitat global que afecta tots, o gairebé tots, els vessants de l’activitat humana. És a dir, l’economia vista no com un camp de batalla per cultivar les ambicions individuals, sinó com l’equilibri fràgil que determina la sostenibilitat i el progrés del nostre model de comportament, sensible als valors i la capacitat innovadora de la societat. Un extrem, aquest sobre el qual caldria formar-nos una bona part de mares i pares. Així, aquest programa avalua el coneixement de matèries bàsiques del currículum educatiu, en funció de la utilització que en fa l’alumne per desenvolupar actituds que el programa promou, com l’expressió, el treball en grup, l’empatia, la salut, l’anàlisi dels problemes i l’anticipació de les conseqüències de determinades accions ... Sens dubte un programa molt ambiciós en el context educatiu d’un país on, d’una banda, cada govern volatilitza la llei educativa elaborada pel seu predecessor, i de l’altra, on els hàbits individuals eludeixen la família. No oblidem que el nostre és un país distingit simultàniament per la baixa eficiència en el treball i el nombre d’hores que hipoteca en nom d’aquest.
  L’estudi mostra correlacions interessants entre hàbits socials i l’èxit escolar. Per exemple, Finlàndia, primera de la classe, es distingeix per l’afecció a la lectura, la cohesió social, la participació social a l’escola, incloent mares i pares, empreses i polítics, una escola pública dominant i estimada, un currículum relativament obert a les iniciatives... En definitiva, un conjunt de característiques que no ens distingeixen precisament a nosaltres, o bé ho fan a la inversa: a Catalunya s’ha identificat la correlació més marcada entre nivell socio-econòmic i èxit escolar. Per tant, aquesta forma d’avaluació incideix sobre els pares, no sols com a responsables dels nostres fills, sinó que més significativament com a responsables de la societat. Parlar de manca de recursos pot ser realista, parlar de manca de directriu política pot ser realista, però parlar de manca d’interès per l’educació en un sentit ampli em sembla definitiu. Jo em temo que l’educació triomfa allà on la societat en fa un assumpte important, i fracassa allà on la societat no n’ha sabut fer-ne quelcom d’important perquè no sap ben bé que n’ha d’esperar. Posem-nos les piles!
  Felip Sandiumenge
  AMPA Joan Maragall, Sant Cugat del Vallès
  Per més informació, vegeu http://www.pisa.oecd.org

 • Comencen les xerrades de formació per a pares i mares

  Gener.- La Comissió de l'Ensenyament públic de Sant Cugat del Vallès, integrada pels Presidents/es d’AMPA’s i Directors/es dels Centres públics, ha organitzat un seguit de xerrades relacionades amb l'educació i formació dels nostres fills, a les quals esteu tots convidats. Són les següents: 

  Comparant els resultats escolars entre diferents països: l’Informe PISA. Què hem de canviar entre tots i totes?
  Conferenciant: Neus Sanmartí, professora de didàctica de les ciències a la UAB i directora de l’ICE de la UAB
  Data: 26 de gener, a les 21 hores
  Lloc: Casa de Cultura   

  Com educar en la intel·ligència emocional als nostres fills i filles; i nosaltres, els  pares i les mares?
  Conferenciant: Marta Fernández de la Reguera, psicòloga
  Data: 21 de febrer, a les 21 hores
  Lloc: CEIP La Floresta

  La llibertat i els límits en l’educació dels nostres infants
  Conferenciant: Carme Tió, psicòloga, assessora a centres educatius i escriptora de llibres de psicologia, pedagogia.
  Data: 14 de març a les 21 h.
  Lloc:  Casa de Cultura (adreçada especialment a les families d’infants de 0-3 anys)

  Violència entre iguals. Què podem fer?
  Conferenciants: Jordi Collell i Carme Escudé, mestres, psicòlegs i màsters en psicopatologia infantojuvenil, membres de l’Observatoire Européen de la Violence Scolaire
  Data: 30 de març, a les 21 hores
  Lloc: IES Angeleta Ferrer i Sensat

  Premis i càstigs com a eina educativa
  Conferenciant: Mercè Basaló Mongil, llicenciada en psicologia                                            
  Data: 16 de maig, a les 21 hores
  Lloc: CEIP Pins del Vallès

  Aquesta llista de conferències és una petita mostra del conjunt de totes les xerrades i altres activitats de formació que les AMPA’s dels centres públics de Sant Cugat organitzen i obertes a tots els pares i mares de la ciutat.