Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

  • Informe PISA: cóm ens ho farem, papes?

    El passat 26 de gener, una colla de mares i pares de Sant Cugat, no crec que superéssim les 70 persones, vam poder assistir a una xerrada informativa sobre els continguts i el significat de l’informe PISA, impartida per Neus Sanmartí a la Casa de la Cultura. Aquesta xerrada constituïa la primera del programa de l’Escola de Pares, organitzat i impulsat per mares i pares i directors dels centres educatius, a través de la Coordinadora d’AMPAs de Sant Cugat i la Comissió d’Ensenyament Públic, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat. L’informe PISA, una mena de veu superior i d’origen llunyà, ens anunciava no fa gaire, sense contemplacions, que en el marc internacional, el nivell global de la preparació dels nostres alumnes (a Espanya i a Catalunya) és comparativament molt baix. Que som els últims de la classe.
    Davant una afirmació com aquesta, el primer que un fa es mirar quins són els criteris que l’han situat a la cua. Per a mi, va ser una sorpresa aprendre que el programa PISA no pertany a cap organització educativa, sinó que té l’interès posat en l’economia i que s’ocupa d’avaluar el nivell de preparació dels nostres estudiants per afrontar les exigències de l’economia actual. Sorpresa positiva pel que fa a l’objectivitat de l’estudi, ja que no depèn dels currículums educatius, variables en el temps (a casa nostra amb una freqüència campiona) i en l’espai. Un punt, aquest, summament interessant, perquè algú pertanyent a l’àmbit receptor dels nostres estudiants com a futurs professionals, ens està dient si els veu capaços de menjar-se alguna rosca, o no.
    Agradable sorpresa també aprendre que aquest programa entén l’economia com a activitat global que afecta tots, o gairebé tots, els vessants de l’activitat humana. És a dir, l’economia vista no com un camp de batalla per cultivar les ambicions individuals, sinó com l’equilibri fràgil que determina la sostenibilitat i el progrés del nostre model de comportament, sensible als valors i la capacitat innovadora de la societat. Un extrem, aquest sobre el qual caldria formar-nos una bona part de mares i pares. Així, aquest programa avalua el coneixement de matèries bàsiques del currículum educatiu, en funció de la utilització que en fa l’alumne per desenvolupar actituds que el programa promou, com l’expressió, el treball en grup, l’empatia, la salut, l’anàlisi dels problemes i l’anticipació de les conseqüències de determinades accions ... Sens dubte un programa molt ambiciós en el context educatiu d’un país on, d’una banda, cada govern volatilitza la llei educativa elaborada pel seu predecessor, i de l’altra, on els hàbits individuals eludeixen la família. No oblidem que el nostre és un país distingit simultàniament per la baixa eficiència en el treball i el nombre d’hores que hipoteca en nom d’aquest.
    L’estudi mostra correlacions interessants entre hàbits socials i l’èxit escolar. Per exemple, Finlàndia, primera de la classe, es distingeix per l’afecció a la lectura, la cohesió social, la participació social a l’escola, incloent mares i pares, empreses i polítics, una escola pública dominant i estimada, un currículum relativament obert a les iniciatives... En definitiva, un conjunt de característiques que no ens distingeixen precisament a nosaltres, o bé ho fan a la inversa: a Catalunya s’ha identificat la correlació més marcada entre nivell socio-econòmic i èxit escolar. Per tant, aquesta forma d’avaluació incideix sobre els pares, no sols com a responsables dels nostres fills, sinó que més significativament com a responsables de la societat. Parlar de manca de recursos pot ser realista, parlar de manca de directriu política pot ser realista, però parlar de manca d’interès per l’educació en un sentit ampli em sembla definitiu. Jo em temo que l’educació triomfa allà on la societat en fa un assumpte important, i fracassa allà on la societat no n’ha sabut fer-ne quelcom d’important perquè no sap ben bé que n’ha d’esperar. Posem-nos les piles!
    Felip Sandiumenge
    AMPA Joan Maragall, Sant Cugat del Vallès
    Per més informació, vegeu http://www.pisa.oecd.org

  • La 6ena Festa de l'Escola busca patrocinadors

    Gener.- La Comissió de la Festa de l'Escola ha començat a treballar perquè, el proper 27 de maig, poguem trobar-nos tots, pares, mestres i alumnes, i compartir unes hores de jocs, música, balls, sopar i tota mena d'activitats. Com tots sabeu, la festa té unes despeses, que es financen gràcies, en part, a les aportacions dessinteressades d'institucions i empreses. Una part d'aquestes aportacions van destinades a la popular rifa de jocs, llibres, peluixos i tot tipus d'objectes i els ingressos de la qual ajuden a pagar  les colònies de fi de curs (i de comiat de l'escola) que s'organitzen a sisè.

    L'any passat vam comptar amb la col·laboració, entre d'altres, de diverses caixes (La Caixa, Caixa Terrassa, Caixa Catalunya, Caixa Penedès), RTVE, Frigo, Seat, Nestlé, Sufepont, la Diputació de Barcelona... Per això, si teniu contactes amb empreses, associacions, botigues i organismes que puguin ajudar-nos amb materials, no ho dubteu i contacteu amb els membres de la Comissió o amb alguna persona de l'Ampa perquè aquesta col·laboració arribi a bon port i faci possible que, un any més, la trobada sigui tot un èxit.    

  • 24 de febrer, Carnestoltes marí

    Gener.- Un any més, l'escola celebrarà la festa de Carnestoltes. En aquesta ocasió, serà el 24 de febrer i el tema escollit és el mar. Ja podeu començar a buscar idees per omplir la rua de peixos, calamars, dofins, pirates i sirenes. També s'hi valen els pescadors, els "nemos" i els taurons. 

  • Comencen les xerrades de formació per a pares i mares

    Gener.- La Comissió de l'Ensenyament públic de Sant Cugat del Vallès, integrada pels Presidents/es d’AMPA’s i Directors/es dels Centres públics, ha organitzat un seguit de xerrades relacionades amb l'educació i formació dels nostres fills, a les quals esteu tots convidats. Són les següents: 

    Comparant els resultats escolars entre diferents països: l’Informe PISA. Què hem de canviar entre tots i totes?
    Conferenciant: Neus Sanmartí, professora de didàctica de les ciències a la UAB i directora de l’ICE de la UAB
    Data: 26 de gener, a les 21 hores
    Lloc: Casa de Cultura   

    Com educar en la intel·ligència emocional als nostres fills i filles; i nosaltres, els  pares i les mares?
    Conferenciant: Marta Fernández de la Reguera, psicòloga
    Data: 21 de febrer, a les 21 hores
    Lloc: CEIP La Floresta

    La llibertat i els límits en l’educació dels nostres infants
    Conferenciant: Carme Tió, psicòloga, assessora a centres educatius i escriptora de llibres de psicologia, pedagogia.
    Data: 14 de març a les 21 h.
    Lloc:  Casa de Cultura (adreçada especialment a les families d’infants de 0-3 anys)

    Violència entre iguals. Què podem fer?
    Conferenciants: Jordi Collell i Carme Escudé, mestres, psicòlegs i màsters en psicopatologia infantojuvenil, membres de l’Observatoire Européen de la Violence Scolaire
    Data: 30 de març, a les 21 hores
    Lloc: IES Angeleta Ferrer i Sensat

    Premis i càstigs com a eina educativa
    Conferenciant: Mercè Basaló Mongil, llicenciada en psicologia                                            
    Data: 16 de maig, a les 21 hores
    Lloc: CEIP Pins del Vallès

    Aquesta llista de conferències és una petita mostra del conjunt de totes les xerrades i altres activitats de formació que les AMPA’s dels centres públics de Sant Cugat organitzen i obertes a tots els pares i mares de la ciutat.