Ok

By continuing your visit to this site, you accept the use of cookies. These ensure the smooth running of our services. Learn more.

AMPA de l'escola Joan Maragall - Page 33

  • Reunió de delegats/des amb el director de l'escola

         

    Un total de 16 delegades i un delegat van participar el 20 d’abril en una reunió amb el director de l’escola, Pep Perea, durant la qual es van abordar tot un seguit de temes d’interès per a pares, mares i alumnes. En Miquel Fuertes, que assistia com a delegat, va prendre algunes notes que ha volgut compartir. Són els següents:

    √   Noves matriculacions per al proper curs: s’han rebut 55 peticions per a P-3 (50 places) i 24 per a la resta de cursos (de moment hi ha només dues vacants). Caldrà fer un sorteig.
    √        L'escola ha encarregat a TV Sant Cugat un DVD amb la cantata dels nens de segon. Quan el tinguin, ens el deixaran per poder fer copies
    √        L'escola, conjuntament amb altres escoles del municipi, ha sol·licitat un pla d'innovació relatiu a millores a la biblioteca. Si es concedeix, es podria obrir en horari de 9-12, que es l’única franja horària que falta actualment.

    √        La barreja de grups es repetirà aquest estiu, en principi només per als nens que facin P5 i tercer el curs que ve

    √        Atesa la petició de molts pares perquè les disfresses de carnestoltes es fessin a l'escola, la direcció no hi veu inconvenient. S’estudiarà per al curs que ve

    √        Obres a l'escola per al curs vinent: tercera fase de renovació de persianes, pintar l'exterior de l'edifici antic, asfaltat del carrer de la Creu, vianantització de la placeta triangular, construcció d’uns wàters al pati dels petits

    √        Quant a la sisena hora, encara no està decidit l’horari pel curs vinent. Està pendents de sortir el decret de calendari, que marca la forquilla horària legal. La tendència general és que els pares volem 9-17 hores i els mestres 8:30-16:30, de manera que els directors proposaran un terme mig: 8:45-16:45.
    L'opinió de la direcció es que hagués estat molt millor poder reduir els grups sense ampliar l’horari
    .
    Sembla segur que l’horari d’entrada i sortida dels nens d'infantil i primària serà la mateixa.
    Els altres efectes de la sisena hora (extraescolars, piscina, ...) encara no estan clares. Tot s’haurà de reorganitzar una mica. Quan se sàpiga l’horari definitiu es comunicarà per circular
    √        El Pep deixa la direcció de l’escola a finals d’aquest curs. Ja està decidit qui el substituirà (una mestra de l’escola), la setmana que ve ens ho comunicaran oficialment amb una circular.
    √        El curs que ve se celebra el 75 aniversari de l’escola. Ja s’ha constituït una comissió de festes, algunes de les quals estaran relacionades amb els actes de celebració de la II República

  • Els equips d'hanbol participen en les 12 hores de mini-handbol de Sant Quirze

    Diversos equips d'handbol de l'escola van participar ahir, diada de Sant Jordi, en les 12 hores d'handbol de Sant Quirze, organitzades pel club d'handbol d'aquesta localitat. Els nostres equips van deixar el pavelló ben alt ja que, dels dos equips de benjamins, l'A va quedar en tercera posició de la seva categoria, mentre que l'equip d'alevins arribà a la final i es classificà en segon lloc. En la trobada participà també l'equip B de benjamins. (Podeu veure imatges en un Album de fotos sobre el torneig) 

     

     

  • “La llibertat i els límits en l’educació dels nostres infants”

    Felip Sandiumenge ens ha facilitat les notes que va prendre durant la xerrada de la Carme Tió  a la Casa de Cultura, el 14 de març, en el marc de l'escola de mares i pares. Carme Tió es psicòloga, assessora a centres educatius i ha ecsrit diversos llibres de psicologia i pedagogia.

     

    “La xerrada estava adreçada a pares i mares de nens entre 0 i 3 anys, però també va ser un bon repàs de conceptes per als pares de nens i nenes més grans. La Carme Tió va llançar alguns missatges molt generals que després comentava amb situacions reals viscudes per ella mateixa. Només vaig anotar coses molt concretes d’interès per a mi mateix, acompanyades de comentaris o interpretacions pròpies, però per si són d’interès per a algú, aquí van:
    Els pares actualment tenen una posició menys sòlida davant els seus fills a causa del replantejament constant que la societat i ells mateixos fan dels principis i normes que fa poc eren inqüestionables. Els pares estem debatent, jo vaig entendre que sovint en excés, cada decisió. Aquest escenari pot afavorir l’excés d’autoritat.
    L’excés d’autoritat sovint entorpeix la transmissió d’estima cap als fills, la transmissió del nostre interès per la seva persona, en contrast amb les manifestacions constants d’interès per la seva conducta.
    És essencial trobar respostes positives a les provocacions (entenent que aquest tipus de resposta anul·la la provocació).
    La Carme Tió va insistir molt en els aspectes negatius de la sobre-protecció, i És interessant veure la cadena de conseqüències que se’n deriven: dependència i intolerància associada al costum de trobar-se els problemes resolts, i baixa autoestima com a resultat de la manca de superació personal.
    Un punt que em va cridar l’atenció és l’estreta correlació entre l’autoestima i la capacitat d’aprenentatge, ja que és un requisit essencial per fer front individualment a la solució de problemes. L’autoestima permet la vivència positiva de l’esforç.
    També va ser interessant el plantejament de les conseqüències dels processos d’autoafirmació com a balanç entre diferents efectes:
    1) la negació de tot (negatiu com a conseqüència del conflicte emocional que comporta l’oposició a tot) i
    2) l’assumpció de responsabilitats que implica diferenciar-se.
    L’autonomia s’ha de cultivar com a eina d’aprenentatge, ja que aporta la vivència en primera persona de les conseqüències de les pròpies accions, i això contribueix directament a l’elaboració del propi criteri.
    I lligant amb això, un altre apunt interessant: premis i càstigs distreuen el nen de les sensacions que es deriven de les conseqüències del seu bon o mal fer.
    Va insistir molt en la necessitat d’empatia, de posar-se al lloc dels fills i valorar degudament l’esforç que els suposa cada pas, i alhora en el fet que cal ajudar el mínim necessari perquè se’n surtin fent allò que ja estan capacitats per fer. Sovint anul·lem la capacitat dels nostres fills en nom de la manca de temps i la necessitat d’anar sempre corrent. Cal proporcionar temps als nostres fills.
    Per il·lustrar cóm de determinant pot ser l’actitud de pares i mares i mestres, un exemple d’un un experiment realitzat per científics nordamericans: un equip de (suposo) psicòlegs va avaluar el coeficient d’intel·ligència dels alumnes d’una escola, i van passar els resultats invertits als mestres: els “normals” els van qualificar de molt intel·ligents i a la inversa. El canvi, no premeditat, que aquesta informació va causar en l’actitud dels mestres va fer capgirar els nivells de resultats a les proves d’avaluació!! – si un nen tan intel·ligent no ho entén ha de ser perquè jo m’explico malament: tornem-hi-. Per contra, aquell que no m’entén en el grup dels “normals” és que no té solució: ho deixo estar.
    Bé , aquí s’acaben les meves notes ...  Segurament més pares d’aquest fòrum hi van anar.

     

  • La Sisena Hora al Joan Maragall

     

    15 de març de 2005.- Com ja sabeu, dilluns 13 es va aprovar el Pacte Nacional per l'Educació, amb el suport  de tres sindicats de docents, quatre patronals de l'ensenyament privat, tres associacions de pares, associacions de municipis i moviments de renovació pedagògica. El sindicat de l'ensenyament públic Ustec-Stes l'ha rebutjat. El Pacte inclou mesures relacionade amb les quotes que es cobren en els centres concertats, el calendari, les beques i el reconeixement de les AMPAs, entre d'altres. Un dels temes "estrella" de la negociació ha estat la "sisena hora" a l'escola pública per equiparar-se amb l'escola concertada.

    De moment, el que ens pot dir el director del'escola, Josep Perea, sobre aquesta hora és el següent: "dins de les mesures que preveu el Pacte Nacional per l’Educació hi ha una que està portant més polèmica perquè la seva implantació no es veu clara del tot dins dels diferents estaments escolars. Es tracta de la sisena hora a l’educació primària. Ara per ara és una mesura de la qual no tenim tota la informació sobre cóm serà la seva implantació. Sabem que serà només a primària (no a pàrvuls) i que no suposarà més hores lectives pels mestres. El Departament d’Educació s’ha compromès a posar els recursos necessaris per tirar endavant la mesura, però encara no ha concretat gaire coses més. Més endavant us farem arribar més informació i podrem concretar cóm afectarà a la nostra escola quant a horaris, nous mestres, etcètera".

     


     

  • Novetats a la biblioteca

    Febrer.- Els fons de la bibioteca Ana Luiz van creixent. Les darreres adquisicions que podeu consultar i/o endur-vos en préstec són les següents: 

    Per saber-ne més:

    1000 preguntas y respuestas  I03 100
    El libro de los récords; los 1000 récords más famósos  I 059 WILL
    Diccionari Visual Oxford  I 441(03) DIC
    Sánchez, Agustín. Don Quijote (adaptació)  I N834 CER

    Començo a llegir:

    Bradman, Tony. En Frankie ha fet un amic  I1 BRA
    Casado, Dami. Col.lecció Sorolls d’animals  I1 CAS
    Handford, Martin. On és Wally? El viatge fantàstic  I1 HAN
    Soler, Teresa. Pirata  I1 SOL
    Soler, Teresa. El llop i l’ovelleta  I1 SOL
    Zubizarreta, Patxi. Al parc I1 ZUB

    Pels descobridors de lletres!!
    Auer, Martin. Lisa Muchaprisa  I2 AUE

    Cuentos de ballets  I2 CUE
    Fonalleras, Josep M. Gertrudis i els dies  I2 FON
    Gòrriz, Josep. L’encanteri de les arrels  I2 GOR
    Martín, Andreu. Com vam caçar la Cosa del Pantà  I2 MAR

    Pels més atrevits!!!
    Cañizo, José Antonio del. Con la cabeza a pájaros  I3 CAÑ
    Manso, Anna. Leandre, el nen horrible  I3 MAN
    Miralles, Francesc. El mòbil de l’Aladí  I3 MIR
    Neira Cruz, Xosé A. La noche de la reina Berenguela  I3 NEI
    Aronson, Linda. L’Ian i les píndoles màgiques  JN ARO

  • La biblioteca obre una secció per a pares i mares

    Febrer.- A partir d’ara les mares i pares de l’escola trobareu una secció a la vostra mida. Amb els llibres més interessants per l’educació dels vostres fills i filles i també pel seu enriquiment en la lectura. La nova secció es diu MARES I PARES i tots els llibres que en formen part estan degudament senyalitzats. En aquesta secció, a part de les noves adquisicions, s’afegiran tots els documents que es troben a la biblioteca en les diferents seccions però que són clarament indicats pels pares, ja sigui perquè són llibres de consulta, o bé llibres d’imaginació que són més adequats per llegir en companyia d’un adult, pel seu format o contingut. Ara per ara trobareu pocs documents, però poc a poc s’anirà ampliant la secció... i s’accepten tot tipus de suggeriments!!

    Aquí teniu un avanç de les novetats que hi podeu trobar:
    Frost, Jo. Supernanny 173 FRO
    Frost, Jo. Supernanny DVD 173 FRO
    Naouri, Aldo. Padres permisivos, hijos tiranos  173 NAO
    Droit, Roger-Pol. Las religiones explicadas a mi hija  291 DRO
    Lucrecia. El valle de la ternura  I2 LUC

  • Ja tenim casa per a les colònies d'estiu

    Febrer.-L'AMPA i la Fundació Catalana de l'Esplai ja han reservat una casa per a les colònies de fi de curs, que enguany tindran lloc entre el 26 i el 30 de juny. Es tracta d'El Rourell, a la comarca de La Garrotxa, en plena Vall d'en Bas, en un espai a l'aire lliure envoltat de natura, preparat per organitzar un munt d'activitats i per a l'acampada i lluny de les carreteres. Podeu veure'n imatges en un àlbum de fotos i a la web www.elrourell.com, on trobareu més informació. Quan tinguem més detalls sobre el preu i els terminis d'inscripció, us ho farem saber.  

  • Connecta't a l'escola

    Des de l’AMPA hem creat un fòrum de correu per facilitar la comunicació entre els pares de l'escola. Es tracta d'una llista de correus electrònics a la qual qualsevol persona  es pot subscriure (i donar de baixa).  Un cop subscrit, qualsevol correu que enviï un dels membres és rebut per tota la resta de membres. Per poder escriure un correu a la llista, cal està subscrit. En aquest fòrum es pot abordar qualsevol tema que creieu d'interès general per a la resta de pares, com per exemple:

            Juntes de l'AMPA: convocatòria, ordre del dia i acta
            Avisos d'actualització de la web de l'AMPA
            Convocatòria seminaris, cursos, actes
            Loteria de Nadal
            Copies de fotos i vídeos d'activitats
            Problemàtiques puntuals (gastroenteritis, ...)
            Recordatoris d'agenda: jornades intensives, cantades de nadales, ...
            Difusió de campanyes web (suport a l’escola pública, via verda al Vallès)
    A més, això ens permet obrir un canal de comunicació entre Serveis d’Esplai i els pares (ens podrien passar els menús, informació de colònies, extra-escolars, etc) o inclús entre l’escola i els pares.

    Per subscriure-us, escriviu un correu (en blanc) a l'adreçaampamaragall-subscribe@yahoogroups.com. Passats uns minuts rebreu un correu de confirmació de la subscripció. Responeu amb un correu en blanc i, poc després, rebreu un missatge de benvinguda. Ja esteu subscrits 

     


     

  • Informe PISA: cóm ens ho farem, papes?

    El passat 26 de gener, una colla de mares i pares de Sant Cugat, no crec que superéssim les 70 persones, vam poder assistir a una xerrada informativa sobre els continguts i el significat de l’informe PISA, impartida per Neus Sanmartí a la Casa de la Cultura. Aquesta xerrada constituïa la primera del programa de l’Escola de Pares, organitzat i impulsat per mares i pares i directors dels centres educatius, a través de la Coordinadora d’AMPAs de Sant Cugat i la Comissió d’Ensenyament Públic, amb el suport de l’Ajuntament de Sant Cugat. L’informe PISA, una mena de veu superior i d’origen llunyà, ens anunciava no fa gaire, sense contemplacions, que en el marc internacional, el nivell global de la preparació dels nostres alumnes (a Espanya i a Catalunya) és comparativament molt baix. Que som els últims de la classe.
    Davant una afirmació com aquesta, el primer que un fa es mirar quins són els criteris que l’han situat a la cua. Per a mi, va ser una sorpresa aprendre que el programa PISA no pertany a cap organització educativa, sinó que té l’interès posat en l’economia i que s’ocupa d’avaluar el nivell de preparació dels nostres estudiants per afrontar les exigències de l’economia actual. Sorpresa positiva pel que fa a l’objectivitat de l’estudi, ja que no depèn dels currículums educatius, variables en el temps (a casa nostra amb una freqüència campiona) i en l’espai. Un punt, aquest, summament interessant, perquè algú pertanyent a l’àmbit receptor dels nostres estudiants com a futurs professionals, ens està dient si els veu capaços de menjar-se alguna rosca, o no.
    Agradable sorpresa també aprendre que aquest programa entén l’economia com a activitat global que afecta tots, o gairebé tots, els vessants de l’activitat humana. És a dir, l’economia vista no com un camp de batalla per cultivar les ambicions individuals, sinó com l’equilibri fràgil que determina la sostenibilitat i el progrés del nostre model de comportament, sensible als valors i la capacitat innovadora de la societat. Un extrem, aquest sobre el qual caldria formar-nos una bona part de mares i pares. Així, aquest programa avalua el coneixement de matèries bàsiques del currículum educatiu, en funció de la utilització que en fa l’alumne per desenvolupar actituds que el programa promou, com l’expressió, el treball en grup, l’empatia, la salut, l’anàlisi dels problemes i l’anticipació de les conseqüències de determinades accions ... Sens dubte un programa molt ambiciós en el context educatiu d’un país on, d’una banda, cada govern volatilitza la llei educativa elaborada pel seu predecessor, i de l’altra, on els hàbits individuals eludeixen la família. No oblidem que el nostre és un país distingit simultàniament per la baixa eficiència en el treball i el nombre d’hores que hipoteca en nom d’aquest.
    L’estudi mostra correlacions interessants entre hàbits socials i l’èxit escolar. Per exemple, Finlàndia, primera de la classe, es distingeix per l’afecció a la lectura, la cohesió social, la participació social a l’escola, incloent mares i pares, empreses i polítics, una escola pública dominant i estimada, un currículum relativament obert a les iniciatives... En definitiva, un conjunt de característiques que no ens distingeixen precisament a nosaltres, o bé ho fan a la inversa: a Catalunya s’ha identificat la correlació més marcada entre nivell socio-econòmic i èxit escolar. Per tant, aquesta forma d’avaluació incideix sobre els pares, no sols com a responsables dels nostres fills, sinó que més significativament com a responsables de la societat. Parlar de manca de recursos pot ser realista, parlar de manca de directriu política pot ser realista, però parlar de manca d’interès per l’educació en un sentit ampli em sembla definitiu. Jo em temo que l’educació triomfa allà on la societat en fa un assumpte important, i fracassa allà on la societat no n’ha sabut fer-ne quelcom d’important perquè no sap ben bé que n’ha d’esperar. Posem-nos les piles!
    Felip Sandiumenge
    AMPA Joan Maragall, Sant Cugat del Vallès
    Per més informació, vegeu http://www.pisa.oecd.org

  • La 6ena Festa de l'Escola busca patrocinadors

    Gener.- La Comissió de la Festa de l'Escola ha començat a treballar perquè, el proper 27 de maig, poguem trobar-nos tots, pares, mestres i alumnes, i compartir unes hores de jocs, música, balls, sopar i tota mena d'activitats. Com tots sabeu, la festa té unes despeses, que es financen gràcies, en part, a les aportacions dessinteressades d'institucions i empreses. Una part d'aquestes aportacions van destinades a la popular rifa de jocs, llibres, peluixos i tot tipus d'objectes i els ingressos de la qual ajuden a pagar  les colònies de fi de curs (i de comiat de l'escola) que s'organitzen a sisè.

    L'any passat vam comptar amb la col·laboració, entre d'altres, de diverses caixes (La Caixa, Caixa Terrassa, Caixa Catalunya, Caixa Penedès), RTVE, Frigo, Seat, Nestlé, Sufepont, la Diputació de Barcelona... Per això, si teniu contactes amb empreses, associacions, botigues i organismes que puguin ajudar-nos amb materials, no ho dubteu i contacteu amb els membres de la Comissió o amb alguna persona de l'Ampa perquè aquesta col·laboració arribi a bon port i faci possible que, un any més, la trobada sigui tot un èxit.